Affiliate på microbranscher – fördelar och nackdelarFör att lyckas tjäna pengar som affiliate, vilket man ju vill, gäller det antingen att man hittar ett område med liten konkurrens eller att man är väldigt duktig på SEO. Att välja det förstnämnda är smart men det kan också vara svårt att hitta ett område som inte redan är ”taget”. Finns det å andra sidan en större konkurrens innebär det ofta att det finns mer pengar att tjäna istället.

I den här texten nämner jag några för-, och nackdelar med affiliate inom just microbranscher, samt några tips för att lyckas.

Fördelar

Vi börjar med det roliga – fördelarna. Att nischa sig inom ett område där konkurrensen är liten gör att man kan bli mer eller mindre ensam som affiliate för dom aktuella produkterna. Det finns alltså en god chans att lyckas tjäna pengar på sin sida genom att leta upp små, nischade microbranscher, även om det kanske inte kommer att generera en förmögenhet.

Gäller det nya och ännu relativt okända produkter kan det också innebära att man är först på bollen. Man får ett bra försprång om konkurrensen växer sig starkare längre fram. För att lyckas med affiliate krävs, förutom smarta och nischade produktområden, trots allt både tid och tålamod.

Nackdelar

Och så till det lite mindre roliga – nackdelarna. För att ta ett exempel på ett produktområde som tillhör en microbransch kan vi ta mig egna sida grillrobot.se. Detta är ett väldigt nischat produktområde men det innebär också att det är en produkt som många kanske inte ens känner till eller vet att dom ”behöver”. Efterfrågan är inte jättestor om man jämför med områden med högre konkurrens, vilket kan bli en stor nackdel redan från start.

En låg efterfrågan på en produkt kan i sin tur kan leda till att den utgår från sortimentet och sidan har skapats förgäves. Ovanliga och smala produkter finns i regel inte hos så många återförsäljare och det kan därmed bli svårt att tjäna pengar på sidan. Grillroboten är återigen ett bra exempel, då den är så pass ovanlig att den är svår att ens få tag i på Sverige idag.

Affiliate på microbranscher kan vara lite lurigt. Har man tiden kan det dock vara en rolig utmaning att locka besökare till den egna sidan men det kräver också en hel del jobb. För det första måste behöver man bygga upp en bra sida för att få besökare till den, och för det andra behöver man kanske lyckas övertyga dom om att produkten är bra att ha. Med det sagt kan vi konstatera att affiliate på microbrancher är en utmaning – men samtidigt är ingenting omöjligt.