Att ta motorcykelkörkortJag har tidigare skrivit på bloggen om mc-försäkringar, så nu tänkte jag att passa på att skriva om att ta motorcykelkörkort – en process som är intressant och lärorik, och något som jag själv gjorde lagom till förra sommaren (okej, i slutändan drog allt ut på tiden på grund av semester, så kortet fick jag först i juli – detta kommer bli min första ”riktiga” mc-sommar).

 Egentligen var körningen inga större problem. Jag har ju sedan tidigare vanligt körkort, så att ha koll på trafikregler och sådant kan jag redan. Det var lite svårt i början, just att få känsla för motorcykeln och hur den svänger, hur man ska föra över vikten vid svängar (både höger och vänster) och framförallt hur man ska ligga i kurvor, det skiljer sig ju rätt mycket från när man kör bil, men i allmänhet så fick jag en bra känsla rätt fort. Lyckades också hitta en bra lärare som hjälpte mig, och att träna på konbanorna var faktiskt ett sant nöje – det var ju riktigt kul!

 När det kom till teorin så behövde jag egentligen bara fräscha upp mina kunskaper och lära mig diverse mc-specifika saker, sådant som hör till kategorin fordonskännedom samt de teoretiska aspekterna av det praktiska – kurvtagning, säkerhet och så vidare. Jag använde mig av körkortsfrågor från Körkort.se, som fanns just får mc-kortet, och det passade mig fint. Att plugga med hjälp av dator underlättade inlärningsprocessen och gjorde att jag snabbt fick bra koll på allt som jag behövde veta.

 Teoriprovet var alltså snabbt avklarat med bara ett fåtal slarvfel. Det praktiska då? Konbanorna hade jag ju redan tränat på så de gick galant, bromsprovet likaså. Själva körningen var en walk in the park, lugnt och fint gick det, och efter en halvtimmes körning (vad jag minns) var vi tillbaka och jag fick mitt protokoll – godkänd. Så nu ser jag fram emot min första hela vår och sommar på motorcykel – det kommer att bli sjukt skoj!