Det kan ju vara enkelt att göra snyggtNågonting jag funderat på är varför det slarvas så mycket med konst i de svenska hemmen. Eller konst kanske man inte ska kalla det, jag menar ju inte konst i Picassos benämning! Jag tänker mer på all den här IKEA-konsten som finns i varenda lägenhet i hela Sverige. Är det inte tråkigt?

Det är lättillgängligt och prisvärt, jag förstår det. Men ska vi verkligen slarva och hitta enkla lösningar på något så viktigt som vad vi hänger på väggarna. Jag tycker verkligen inte det.

Tänk istället om folk köpte fina posters med citat och ramade in eller varför inte ett personligt fotografi i storformat! Nej, istället ska väggarna fyllas med röda bussar, bryggor och New Yorks skyline. Det är så oerhört tråkigt!

Snygga konstverk behöver inte kosta

Jag tror att många har fel bild av posters och tavlor. IKEA har varken de billigaste eller snyggaste alternativen – i alla fall är det inte ett stort hopp uppåt i prisstegen. På nätet finns gott om butiker som säljer posters och affischer. Med en ram från… ja IKEA… så kan man skapa något riktigt fint där hemma.

Nu har det ju blivit väldigt populärt med stora dedikerade ytor på väggen där man samlar flera mindre ramar och skapar en helhet.

Kanske handlar det om att folk tror att det är krångligt. ”Jag kan ju inget om formgivning och det finns ingen som säljer affischer med den text jag vill ha”. Det grundar sig i så fall bara i okunskap. Det finns massor av hemsidor som säljer skräddarsydda posters med citat. Du väljer helt själv vilken text, citat eller ordspråk som du vill ha och butikens duktiga formgivare tar sedan fram något som passar. Det är faktiskt inte ens speciellt dyrt om du skulle vilja få någonting skräddarsytt. Men kolla först i sidornas sortiment med posters. Det finns kanske något du gillar där!