Dyrt att låna pengarVarför kostar det egentligen så mycket att låna pengar? Banksektorn är en av få områden som ständigt går med miljardvinster, samtidigt som alla som har ett banklån vet hur bunden och fast man blir om man är skyldig banken pengar. Framför allt blir det väldigt dyrt. Bankerna tjänar pengar på många olika tjänster som de tillhandahåller. Men främst tjänar de pengar på att låna ut till privatpersoner och konsumenter. Anledningen till att de tjänar så mycket på detta är att människor ofta är okunniga inom ekonomiska frågor, dessutom är banken i maktposition eftersom människor ibland måste låna pengar. Har man svårt att få lån kan man bli tvungen att acceptera ett låneerbjudande även om det är dåligt och dyrt. Ett sätt att få ner lånekostnaden är att man jämför lån med varandra och hittar den billigaste lånelösningen.

Bankernas system för lån

Bankerna kan även använda sig av oerhört krångliga system för att låna ut pengar flera gånger. Man räknar med att en bank kan låna ut samma pengar till flera olika personer, främst eftersom att nästan alla pengar som lånas sätts åter på banken förr eller senare. Om man exempelvis köper en bil av någon kommer säljaren med största sannolikhet att sätta in pengarna på sin bank, och eftersom det finns relativt begränsat med större banker tjänar de alla på detta.

Snabblån allt vanligare

Snabblån blir allt vanligare. Det snabba lånet som tas med mobilen eller på internet betalas ofta ut redan samma dag som ansökan godkänns. Snabblånen blir dock kostsamma i längden, och de senaste åren har marknaden för dessa små lån exploderat fullständigt. Många kreditgivare marknadsför smslån och snabblån ständigt i alla olika typer av medier, vilket leder till att även personer som inte hade tänkt ta ett lån från början kanske ändå till slut gör det på grund av reklamens påverkan. Tänk därför efter både en och två gånger när du tecknar en mindre kredit så som smslån och jämför snabblån noga innan du bestämmer dig.