Hyra eller köpa…Jag själv har bott i bostadsrätt de senaste åtta åren. På det förra ställe jag bodde var det relativt hög hyra men låg insats medan det är precis tvärt där jag bor nu. Från början tänkte jag att det jämnar ju ut sig i längden. Den höga hyran är ju en går ju till föreningens lån. Lån som jag annars hade tagit själv. Och eftersom föreningen har så stora lån kan de förhandla ner räntan. Detta skulle alltså betyda att det är billigare att bo i bostadsrätt med hög hyra och låg insats än tvärtom. Förutsatt att man räknar den totala månadskostnaden.

Men jag hade glömt en viktig detaljs – Ränteavdraget.

Som privatperson får jag tillbaka 30% av det man betalar i ränta. Det får inte en förening. Av den anledningen blir det billigare i längden att lägga de stora lånen på medlemmarna som får tillbaka 30% än att lägga det på föreningen.

Detta är även en av de orsakerna som brukar lyftas fram när man diskuterar om att omvandla hyresrätt till bostadsrätt.

Det blir alltså billigare för de som bor i längden. Självklart kan många uppleva det jobbigt att behöva låna en halv miljon men det man ska komma ihåg är att någon måste göra det. Antingen gör hyresrättbolaget det för att täcka alla kostnader, eller så gör föreningen det, eller så gör du det.

Fördelen är, om du gör det,att du sparar 30% av räntan. Det blir rätt mycket pengar i längden.