Kom ihåg alla fasta kostnader vid köp av båtAtt köpa en liten eka eller jolle är inte så stor investering. Det kanske är barnen som vill ha något att ro ut i när de ska fiska vid sommarstugan på sommarlovet. Små investeringar kräver inte speciellt mycket eftertanke. Annat är det om de större båtarna ska köpas in. Då är det stora kostnader som man verkligen bör räkna på och budgetera. När det gäller lån handlar det främst om att hitta ett båtlån med så låg ränta som möjligt. Men när väl lånet är taget och båten inköpt så kommer även andra utgifter.  Det är alltså flera fasta kostnader som man bör räkna med när man budgeterar för båten.

Låg ränta – Båtlån inte är ett måste.

Det finns låneinstitut som erbjuder speciella lån som de säger är utformade för just till de som vill låna pengar till båtar, s.k. båtlån. Skillnaden mellan båtlån och ett klassiskt privatlån är oftast bara en enda sak – räntan. I och med att båten blir en säkerhet så kan lånegivarna ge lägre ränta. Detta ska alltså jämföras mot ett privatlån där man inte behöver ha någon säkerhet alls. Men bara för att det kallas båtlån så behöver det inte per automatik betyda att det är den billigaste ränta på marknaden. Självklart ska man jämföra flera olika aktörer på marknaden vilket till viss del går att göra på batlan.se. Det bästa är däremot om man kan höja lånet på huset för att ha råd med båten. Bolån är nämligen det lån som alltid har lägst ränta.

Räkna med kommande utgifter – Försäkringen ett måste

De som tar ett lån för att investera i en båt får budgetera för ränta och amortering som ska betalas varje månad. Men man ska inte heller glömma andra fasta kostnader. Kostnader som man måste betala även om man inte använder sin båt en enda dag. En av dessa är försäkringen. Att vara oförsäkrad är visserligen teoretiskt möjligt men är definitivt inte något som många rekommenderar. Vad en båtförsäkring innehåller för skydd går att läsa om på den här sidan.