Nästa onoterade företag – United SpacesI höstas investerade jag för första gången i onoterade aktier via crowdfoundingföretaget Peppins. Det var i Frilans Finans vilket bör varit en bra investering. Än så länge har inte handeln öppnats för första gången så det är omöjligt att veta vad kursen ligger på när första handelsdagen kommer. Men samtidigt var det en nyemission som blev fullbokad ovanligt snabbt.

Det jag gillar med Frilans Finans är flexibiliteten där vem som helst – kan jobba åt vem som helst. Du behöver inte ha F-skatt utan kan skicka faktura direkt. Därmed öppnar sig marknaden för privatpersoner att göra mindre jobb till företag utan krångligt pappersarbete, anställning eller avtal. Det är klart att skeptikerna ser en framtid där varje person är sitt eget företag helt utan trygghet men jag tror att framtiden allt mer går mot nätverkande och där fyller Frilans Finans en stor roll.

Just nätverkande och att många ”är sitt eget företag” är även trenden som även gör United Spaces intressant. De är ”branschens ledande aktör i Norden”, har ökat omsättningen med 54 % under föregående och siktar på att deras aktier ska noteras på börs eller annan marknadsplats under 2020.

Strukturerad Co-work

Vad är då dess affärsidé?

Kortfattat så erbjuder de flexibla kontorsplatser för småföretagare. Jag kan komma dit tre timmar, en dag eller boka en plats en hel vecka och ta del av nätverk, konferenslokaler, ta pauser med andra entreprenörer osv. Det kan alltså liknas med ett företagshotell men där gästerna inte hyr ett rum år efter år utan betydligt kortare perioder.

Jag har själv varit på en privat co-work träff i Örebro i höstas och sett dess fördelar. Vi var allt från författare och bloggare till skribenter och projektledare som satt i en hotellobby och åt, jobbade och umgicks tillsammans. Otroligt givande miljö samtidigt som vi gav varandra råd och tips inom företagandet.

Frilans Finans och United Spaces går alltså lite hand i hand. De lyfter upp trender i samhället och möter småföretagarens behov. Frågan är bara varför jag skulle betala en plats hos United Spaces när det anordnas regelbundna gratis Co-work träffar i de större städerna. Träffar som i princip fyller samma funktion. I maj ska jag prova och hyra en dag på United SPaces och kan då ge tydligt svar på frågan. I april väljer jag i alla fall att lägga en slant på deras emission.