Relevans väger allt tyngreLänkbyten, content och webbygge – allt har en sak gemensamt nu för tiden. RELEVANS. Som alla trender inom SEO kan jag ibland känna att det går till överstyr men när jag ser hur branschkollegor kommer etta på riktigt svåra ord så är det bara att ge sig. Google har blivit Relevant-fanatisk och då är det bara att följa efter.

Exempel

Jag har byggt upp en del webbplatser vars affärsidé är att driva trafik till städbolag eller hantverkare. Ofta länkar jag till Dorunner och får provision från dem per kund som frågar efter offerter. Till viss del har jag även byggt ”affsidor” med egna lösningar direkt mot hantverkaren. Nyckeln till att få dessa sidor att ranka handlar om relevans.

LÄNK

Vad innebär relevans inom länkar? Detta till en sida om förmedling av offerter till hantverkare…

Jag skulle exempelvis kunna ta en länk från en undersida om elektriker på en allmän hantverkssida kan detta hjälpa min sida om elektriker att synas bättre. Kan även en sida om elektriker hjälpa en snickare än elektriker? Det finns delade meningar om det men personligen tror jag inte på så extrem tydlig relevans att inte närliggande ämnen blir aktuella. Hade en gång en kund som inte vill få länk från en sida om myskläder för att han hade en sida om kalsonger… Blir svårt för honom att hitta länkar 🙂

TEXT

Inom text blir relevansen även extremt viktigt. Detta är något jag själv märkt som skribent och vill helst skriva så smala texter som möjligt. Detta utifrån att texten blir mer relevant till ämnet om den hålls smal vilket därmed även skapar en bättre förutsättning för ranking. Detta åtminstone på det smala sökordet.

TEMA

Det är lättare för en lampaffär att ranka högt på lampor än IKEA. Detta utifrån att de ha en tematisk sida mot detta ämne. Det är iallafall vad många säger inom SEO och delvis får jag hålla med. Om inte annat skapar det en starkare EAT och TRUST vilket i sin tur gynnar både SEO och konvertering.