Vad är Ischias?Ischias är namnet på en nerv i människokroppen och när man säger att man har ishias betyder att man har ont på grund av att denna nerv ligger på fel sätt. Ett klassiskt exempel är vad som kan hända vid diskbrock. I dessa fall kan nerven klämmas ihop vilket gör att smärta kan upplevas i olika kroppsdelar. Smärtan kan lika gärna komma blixtsnabbt som smygande. Men utöver att nerven ligger i kläm så är det även andra faktorer som spelar in vilket resulterar i smärtan. Det blir nämligen även kemiska förändringar i nerven som skapar rejäl smärta.

Var finns då denna nerv som kan skapa sådan obehaglig smärta?

Ishiasnerven är kroppens längsta ner och är ungefär lika tjock som ett finger. Den utgår från ryggraden och går sedan genom kroppens ben på baksidan av benet. Nerven slutar nere i foten. Vanligtvis säger man ischiasnerven och inte ishiasnerverna men egentligen borde pluralordet användas eftersom vi har två separata nerver med detta namn. De sitter identiskt men skillnaden att den ena går till höger ben och den andra till vänster.

Går det att förebygga smärtan?

Som med de flesta sjukdomar och åkommor kan man alltid mer eller mindre minska risken för att få den. Och i likhet med många sjukdomar så heter en av de motverkande faktorerna motion. Att röra på sig motverkar så otroligt många sjukdomar att det nästintill borde vara lag på att röra sig…

Genom att bygga upp muskulaturen kring ryggen klarar ryggen av mer vid belastning vilket i sin tur blir en slags säkerhet. Är du svag i en muskelgrupp är ju risken för skador betydligt högre. Däremot behöver man inte muskelbygga eller gå på gym regelbundet för att det ska ge effekt. Det räcker med att motionera på ett eller annat sätt.