Varför texten är så viktigVisserligen blir jag väldigt subjektiv när jag säger att text är extremt viktigt på en webbplats. Jag lever på att sälja text och det vore väll konstigt om jag sa att texten inte fyllde någon större funktion. Men hur viktigt är det egentligen? Är det värt att lägga några tusen på att lägga text på alla sidor om varumärken som E-butiken har? Är det värt att ha unika produkttexter på 1000 produkter osv.

Det är inte sällan jag får frågor som ”Hur mycket text behöver jag?” och ”Är det inte mer lönsamt att lägga pengarna på Adwords?” Alla får bilda sig sin egen uppfattning men alla mina kunder (och inte minst de inom affiliate) lägger stora summor på texter. Finns det några som är noga är det just affiliates. Inte så konstigt egentligen då de har extremt mindre marginaler att spela på. På kläder (som ändå har rätt hög ersättning) ges 8-12% som standard. Det är betydligt mindre än vad ett klädföretag har som pålägg på sina varor…

Jaga longtails !

Det finns flera fördelar med mycket och inte minst unik text. Även om du inte når första platsen på ditt sökord så vet du aldrig vad människor kommer söka på för ordkombinationer. Det finns undersökningar som säger att ca 15 % av alla sökningar aldrig skett förr. Helt enkelt nya ordkombinationer – för det är helt klart longtails som dominerar i den gruppen av sökningar.

Jag har själv en extremt enkel (nästan för enkel) affilitesida som marknadsför sig mot de som vill köpa termobyxor. Rent estetiskt är det inte någon av de sidor jag är mest stolt över och jag slutade att bygga på den för något år sedan då den föll snabbt på Google. Tror den idag ligger på ca 10e plats på ordet termobyxor. MEN….bara den landtext som finns på sidan attraherar sökningar, som blir besökare, som blir klick, som blir sales.

Under de två första månaderna 2018 skapade sidan försäljning till samarbetande E-butiker på 34 800 kr. Av det har jag alltså fått en del i provision.

Kan du som E-butiksägare fortfarande säga att en text inte spelar så stor roll? Att det enda som gäller är att ligga etta på Google? Att andelen longtails är så få att de inte är värda att kämpa för?

Du vet aldrig hur många besökare en text kan ge. En text som ligger kvar år efter år. Men ställ gärna kostnaden på texten mot vad du får i Adwords – där pengarna tar slut efter en månad.