Vikten av nyttig mat när spelar fotbollMånga pojkrum, och även flickrum nu för tiden, är tapetserade med bilder av olika fotbollstjärnor. Drömmen för många är att en dag spela fotboll på den allra högsta internationella nivån och att nå samma framgångar som världsstjärnorna Lionel Messi, Didier Drogba eller Zlatan Ibrahimovic. Men för att nå drömmen räcker det inte med att ligga i sängen på rummet och dagdrömma eller att enbart sitta med vänner med handkontrollen i handen framför TV:n. För att ge sig själv en ökad chans att nå framgång krävs det vid sidan av talang och tur mycket hårt arbete, väldigt mycket planering och uppbackning från nära och kära.

De flesta barn provar på att spela fotboll som små och till en början gör alla det för glädjen som sporten genererar. För vissa blir fotboll aldrig mer än något kul man ägnar sig åt på fritiden tillsammans med kamraterna. För andra är det en livsstil som man vill utveckla till ett sätt att leva och försörja sig på.

För den sistnämnda gruppen som vill spela fotboll på heltid är det särskilt viktigt att de ger sig själva de rätta förutsättningarna i flera avseende men särskilt när det kommer till kosten som det ofta finns många vanföreställningar kring. Tonåringar tenderar att kasta i sig stora mängder mat då de behöver energi för all fysisk aktivitet de ägnar sig åt och för att de ska växa och utvecklas både fysiskt och mentalt. Men när man siktar på att nå toppen räcker det inte bara med att kasta i sig ett berg av smörgåsar innan läggdags och tro att det är tillräckligt. Intaget av nyttig mat måste planeras över hela dagen så att kroppen aldrig saknar energi och att sömnen inte störs av en allt för full mage. Om man som förälder inte har möjlighet att själv planera för barnets kost kan det vara en idé att ta hjälp kring maten så att det är rätt mat vid rätt tillfälle som intas. Ett sätt är att beställa mat i en s.k matkasse. Så beställ mat från mathem – för kommande en ny Zlatan…