Vilken fototapet passar dig?Att täcka en hel eller en del av en vägg med en fototapet har blivit allt mer populärt med åren. Det skapar en mycket personlig känsla i rummet samtidigt som det ger betydligt fler möjligheter än om man enbart håller sig till det ordinarie tapetutbudet.  Vilket motiv som passar är mycket individuellt och bygger främst på tycke, smak och hur rummet ser ut. Men utöver att välja motiv så bör man ta ställning till material på fototapeten.

Utbudet av fototapeter online är väldigt stort och alla erbjuder kunden att själv ladda upp sitt foto för att förvandla det till en tapet. Mycket ofta erbjuder de även ett stort utbud av egna motiv som man kan välja mellan.  Men oavsett var man väljer att köpa dem så finns några kvalitetsskillnader.

Standardtapeten går att likna med en klassisk tapet. De som har fokus på att köpa billiga fototapeter bör titta på detta alternativ eftersom det är billigast. I likhet med ”vanlig” tapet appliceras limmet på väggen och tapeten limmas sedan fast.  Mönsterpassningen är mycket noggrann så det kan vara en fördel att vara minst två som hjälps åt för att få tapeterna på plats.  Men dessa billiga fototapeter har en nackdel – de är inte lika tåliga som nästa steg i kvalitetstrappan.

Andra steget är det som många företag som säljer fototapeter online kallar för premium. De är lite dyrare men har högre kvalité vilket kan visa sig vara lönsamt i längden. Dessa tillverkas, i likhet med standardvarianten, av non-woven men har ovanpå detta ett lager applicerat. Detta lager gör att det inte blir några reflexer, blir mer skraptåligt och samtidigt blir färgerna mer skarpa.

Ett ytterligare alternativ är de självhäftande tapeterna. Fördelarna är att man mycket lätt kan sätta upp dem då man inte behöver applicera lim på tapeten först. Dessutom kan de lättare tas ned utan att det ger några märken efter sig.

Så titta gärna på priset och sök billiga fototapeter men välj även kvalité efter behov. Det lönar sig i längden.