Ordbok som gör det lättareAtt teckna ett lån idag är extremt enkelt. Det tar inte många minuter att fylla i låneansökan, få den beviljad och inom något dygn är pengarna insatta på kontot. Men att förstå de ekonomiska begrepp som används av banken är däremot inte helt lätt. Vilken ränta är det man ska betala, den effektiva räntan eller nominella? Hur sker ränteavdraget och vad menar banken när de säger att en person har få dålig kreditvärdighet.

Allt för ofta stöter låntagare på begrepp som inte helt och hållet förklaras och när bankerna förklarar orden så sker det på ett sätt som gör att fler frågetecken än utropstecken dyker upp.

En av de många sidor på nätet som presenterar olika lånelösningar är Sverigekontanter.se. Vid en första anblick känns upplägget igen. Den som vill låna pengar anger summa och sedan presenteras olika lånealternativ utifrån detta. Men det är på en punkt som sidan sticker ut till det positiva. Det är en ordbok som riktar in sig på just de ekonomiska termer som många hört men få kan beskriva. I januari 2015 var det ett 20-tal ord beskrivna. Det kan låta mycket men den som läser de artiklar som finns på sidan kommer snart se att ordförrådet kommer att behöva byggas ut ytterligare.

Men även om de inte hunnit så långt så anser nog många att detta är en föredömlig väg att gå. Att inte bankerna kan erbjuda enkla och tydliga förklaringar på de begrepp som de använder är konstigt.  Att däremot en jämförelsesida gör det är riktigt bra. För det absolut viktigaste när saker ska jämföras är kunskap om vad man bör titta på och jämföra. Det är vid okunskap som de sämre besluten i livet tas.

Tummen upp för initiativet och med en förhoppning att ordboken byggs ut ytterligare.