Vilken bastu ska man välja?När man bestämt sig för den investering som en badrumsrenovering innebär är det lika bra att få det rätt från början. Därför bör man sätta sig ner och bestämma vilken typ av bastu, eller sauna som man kallar det hos våra grannar i öster, man vill ha i hemmet. För det finns verkligen plats för en sauna i varje hem. Med tanke på att vissa enbart är två gånger två meter är inte bristen på utrymme en bra bortförklaring!

Det finns tre typer av bastu som är vanligast förekommande. Det rör sig om våtbastu, torrbastu och ångbastu.

Våtbastu

Den mest klassiska typen av bastu i vår del av världen är våtbastun. Det är många som njuter av denna form av bastubad till den grad att man ser till att skaffa en även hemma när man ändå renoverar badrummet.

I detta utrymme, gärna byggt i eller i nära anslutning till badrummet, kan det bli upp till 90 grader varmt. Eftersom det är vätan som sprider värmen brukar luftfuktigheten ligga på allt mellan 20 och 35 procent. Denna luftfuktighet uppnås genom att vatten hälls på varma stenar inne i det slutna utrymmet. Varje gång vattnet förångas blir det fuktigare och varmare, något som uppskattats av oss uppe i norr i många generationer.

 Torrbastu

Om man tillhör den kategori av människor som vill ha det riktigt varmt i hemmet är det en torrbastu man ska boka inför en badrumsrenovering. Denna variant kan skapa värme upp till 110 grader medan luftfuktigheten ligger enbart några procentenheten över nollstrecket. Det enda som svalkar är kroppens egna fukt som rinner ner från topp till tå.

Ångbastu

Denna typ av bastu är den mildare i sammanhanget då värmen ligger på max 65 grader. Är man verkligen känslig för värme kan man ha det så lågt som 40 grader. Men luftfuktigheten är hög, ända upp till 70 procent för den som vill. Så den som mest vill mysa i sin sauna så är denna typ den rätta att boka inför badrumsrenoveringen.