Dubbdäck eller inte i vinterVintern kommer igen och vägarna hala av is och snö kommer återigen ställa till det för många bilister. Enligt svensk lag måste alla ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars förutsatt att det råder vinterväglag, är man osäker på vad som gäller så kan man alltid besöka vinterdäck.cc för mer information. Det kan även vara dags att kolla närmare på de gamla däcken för att om de håller ett år till men i annat fall finns det billiga vinterdäck att köpa på nätet.

Själva valet av vinterdäck kan dock vara svårare än vad man först tror. Dubbdäck är för många det samma som vinterdäck men för alla är de inte ett bra alternativ särskilt för de som bor i södra delen av landet. I en del städer finns det till och med zoner där det är förbjudet att köra med dubbdäck till och med på vintern.

Fördelar med dubbdäck

Dubbdäck ger bra grepp på isigt väglag eftersom dubbarna hugger ta i isen och när det är svartis på vägarna är de överlägsna de dubbfria alternativen. De är mycket bra även på fuktig asfalt på grund av greppet de ger och ur trafiksäkerhetssynpunkt är de således det bästa valet under vinterhalvåret.

Nackdelar med dubbdäck

Som redan nämnts tidigare så finns det zoner där man inte får köra med dubbdäck men det finns ett par ytterligare nackdelar man bör känna till. För det första så sliter dubbarna på våra vägar vilket har samhällsekonomiska konsekvenser då vägreparationer till följd av slitage ökar. För det andra så river de upp partiklar från vägarna och dammet som uppstår är hälsofarligt att inandas med ökad risk för luftvägssjukdomar som följd. I de norra delarna av landet är dubbdäck mer eller mindre ett måste ur trafiksäkerhetspunkt men det kan vara väl värt att fundera på dubbfria alternativ för de som bor i södra Sverige.

 

Men oavsett vad som väljs – Välj inte billiga vinterdäck för att de är billiga. Ta de som har bra kvalité. Detta oavsett om de är billiga eller lite dyrare. Det kan vara livsavgörande.