Inte bara lagen som bestämmer oddsen hos spelbolagenEtt spelbolag är ett företag som erbjuder spelare att spela på olika odds. Det handlar främst om odds på sporter och den största sporten är då fotboll. Men många spelbolag erbjuder även odds på nöjen som musiktävlingar eller politik och annat.

Om man utgår från fotbollsodds, eftersom de är de vanligaste, så är det flera saker som påverkar vilket odds som oddssättarna kommer att sätta och därmed erbjuda spelarna. Det självklara är att ett lag som är riktigt bra har ett lågt odds för att vinna medan ett lag som är dåligt får ett högre odds. Detta är de sportsliga faktorerna som är mest självklara.

Men det är minst två faktorer till som avgör vilket odds som kommer att erbjudas vilka på ett tydlig beskrivs på http://www.sportblog.se/.

Det ena är spelbolagets återbetalningsprocent. Om det finns två alternativ att spela på och det ena har odds 2 så betyder det att spelaren får tillbaka 200kr på en satsad hundring. Skulle det vara så att även det första alternativet hade ett odds på 2 skulle bolaget erbjuda en återbetalningsprocent på 100%. Det är inte ekonomiskt hållbart men många gånger ligger den på 90-95%.  Har bolaget ett krav att återbetalningen ska vara 90% och ena oddset är två så blir det andra per automatik 1,8.

Det andra är spelmängden. Är det många som spelar på ett odds kan bolaget behöva justera det till det andra oddsets fördel. Detta för att inte få för mycket satsningar på ena alternativet.

Detta exempel gäller vid spel på odds före matchstart. För några år sedan lanserades även live-odds vilket gör att man kan spela på matcherna under medan matchklockan tickar. För de som vill spela på live-odds är det ytterligare saker som påverkar oddset, som då rör sig under hela matchens gång. Hur man spelar på live-odds och vad som påverkar hur oddset rör sig kan du läsa om här.