Sommarstugan blir inte så dyrSommar betyder semester, betyder ledighet, betyder väldigt mycket jobb. Jo, tuvärr är det så det känns när vi öppnar upp sommarstugan detta år. Det är fönster som ska skrapas, brädor som ska bytas ut och gräs som ska klippas. Blir att varje gång vi åker ut så går hela tiden åt att jobba med att underhålla stugan. Så vi har landat i en annan lösning. Vi säljer stugan och får kanske 300.000kr. Sen tar vi ett lån på 300.000kr och köper en stuga som är nyare, enklare och modernare. En låneförmedlare visade att den lägsta ränta som går att få i Sverige idag på privatlån är ca 3%. Det skulle i så fall betyda en kostnad på 9000kr så länge som vi inte amorterar. Låter först mycket men vad får vi?

Varje år har vi anlitat en snickare för att göra en massa på stugan. Första året kostade det 30.000kr, andra året 25.000kr. Tredje året hade vi inte ens råd. Det kan ställas mot att betala 9000kr i ränta första året och sedan mindre kommande år. För köper vi en fräschare stuga kommer vi inte heller behöva renovera lika mycket. Snickare kommer inte lika ofta på besök och vi kan spara på den utgiften.

Man måste se på helheten gällande ekonomin och inte bara på lånesumman. Visst, vi kan få en högre ränta men räkna med 5% och det är fortfarande helt acceptabelt.

Ett alternativ har varit att köpa en villavagn. En sån där husvagn som ser ut som ett hus. Eller är det hus som är en vagn? Ja, gränsen är inte helt enkel. Men oavsett så är det funktionella för man kan ställa sig var som helst utan bygglov. Därmed kan vi hyra in oss på någon gräsplätt någonstans. Kostar ju inte i närheten av vad det kostar att köpa marken där man ska stå.

Villvagn, husvagn eller mindre sommarstuga? Ja – lösningen blir i alla fall inte att ha det som idag.