Spara pengar med ett snålt duschmunstycke



Enligt Energirådgivningen i Stockholm stiger den årliga kostnaden upp till 3000 kronor för en familj på fyra personer där var och en duschar 5 minuter om dagen. Påståendet är baserat på att man använder ett äldre munstycke, vilka ofta har en vattenförbrukning på 12 liter i minuten. Ofta kan det dock vara ännu högre än så, och vissa munstycken kan förbruka ända upp till 20 liter i minuten.

När man ska renovera badrummet och till exempel byta duschväggar kan det vara bra att införskaffa sig ett duschmunstycke med en vattensparfunktion. Dessa modeller kan oftast krypa ner till ett vattenflöde som halverar kostnaden för familjens duschar (ca 6 liter per minut) utan att kompromissa med duschupplevelsen.

Vilka modeller är egentligen snåla?

Flera nyare modeller har ofta en eko-knapp som nästan halverar mängden vatten som förbrukas för en dusch. Har de inte en särskild eko-knapp så kan de ändå vara lågförbrukande generellt sett om de är moderna.

  • Natura, av märket Oras – Den här modellen förbrukar endast 8 liter i minuten om man använder sparfunktionen. Om man inte använder den förbrukar den dubbelt så mycket, det vill säga 16 liter per minut.
  • 9000E 3S, av märket FM Mattsson – Den här modellen har en utmärkt vattensparfunktion, som dock fungerar lite annorlunda än den ovannämnda. Tack vare EcoFlow, som funktionen kallas, överstiger förbrukningen aldrig 9 liter per minut. Detta oavsett vattentrycket.
  • Rainshower Icon, av märket Grohe – Precis som det förstnämnda exemplet har den här modellen också en särskild knapp som minskar vattenförbrukningen. Den går inte riktigt lika lågt som Natura med ett värde på 9 liter per minut, men vattenförbrukningen är ju för de flesta inte den enda faktorn man tar hänsyn till när man väljer munstycke.