Tänk på detta när du åker till IrlandOavsett vilket land man åker till finns det allmänna och specifika saker man bör tänka på. När det gäller Irland är det en blandning av bilköring, allergier och att tänka till före.

Bilägare bör vara medveten om två saker. För det första varierar bensinpriset kraftigt mellan olika orter men även mellan olika perioder. Priset är helt styrt av tillgång och efterfrågan vilket gör att literpriset kan vara flera kronor dyrare en dag mot en annan.  För det andra ska man som bilägare tänka på att det tar tid att köra bil i Irland. Att förutsätta att en resa tar lika lång tid som i Sverige är inte speciellt genomtänkt. Det är då betydligt bättre att utgå från att det tar den dubbla tiden. Mycket tack vare de smala snirkliga vägarna.

För det tredje behöver man lära sig hastighetsbegränsningarna.  Inne i tätorterna är det 30miles/h som gäller vilket går att jämföra med 45km/h. På landsbygden brukar begränsningen ligga på 60m/h vilket är 97 km/h.  På de största motorvägarna får man gasa på lite mer och kan hålla 70m/h vilket motsvarar 113km/h.

En del allergiker ska hålla sig hemma – en del kan med fördel komma till ön. Det är inte för inte som ön kallas den gröna ön så nog finns det mycket gräs. Särskilt kring jul. Så den som har gräsallergi bör inte välja Irland som ett första val vid planeringen av semestern.  De som däremot är allergisk mot ormbett kan välja ön i första hand. Orsaken är att det inte finns några ormar på Irland. Enligt myten drev en missionär ut alla ormar på 500-talet.

För att resan ska bli så billig som möjlig ska du planera resan i förväg. Inte minst med tanke på turistguider och broschyrer. Dessa är nämligen helt gratis att få på irländska turistbyrån som finns i Stockholm. Om man däremot kommer på att man vill ha en karta eller guidebroschyr i Irland kommer man bli tvungen att betala för det.

Den som sedan läst sin guidebok och planerat in en mängd besök på museer och annat kan med fördel köpa Heritage Island Explorer.  Det är ett kort som inte kostar många Euro men som ger rabatter på del attraktioner och gratis inträde till andra.

Men många planerar inte in mer än att bara gå till lokala puben. Pubkulturen är nämligen helt annorlunda mot i Sverige. Här träffas man efter jobbet för att umgås och det är alltså inte ett ställe som öppnar framåt kvällen som hemma i Sverige.  Så är det en enda sak man sak besöka när man är  på Irland så är det någon lokal pub för att riktigt känna av den irländska kulturen.